Skötselråd

Här kommer lite tips på hur du på bästa sätt kan förvara och rengöra dina smycken för att de ska hålla sig fina längre.

Silverplätering innebär att smycket består av en bas i metall (oftast mässing eller koppar) som sedan fått ett eller flera överdrag av äkta silver. Silverpläterade smycken kräver omsorg för att förebygga missfärgningar.

Det är naturligt att silverpläterade smycken efter en tid blir missfärgade, men genom att följa skötselråden får dina smycken en längre hållbarhet.


 


 

Rengöring:

Ett silverpläterat smycke måste du vara extra varsam med. Vid lättare missfärgning kan du torka/polera ditt smycke med en torr trasa/linnetrasa.

Polering, slipning och liknande ”gnuggande” rengöring kan tyvärr göra att pläteringen slits och blir tunnare och tunnare vilket i sin tur leder till att basmetallen kommer fram.

Därför är det bättre att ta lite ljummet vatten med en rejäl skvätt diskmedel. Doppa sedan upprepande gånger i vattnet. Avsluta med att skölja med ljummet vatten och lägg det sedan på en torr handduk för att lufttorka.

Det finns även speciella rengöringsmedel för just pläterade smycken att köpa på vissa ställen.


 

Tänk på att vissa smycken är limmade och en del kedjesmycken har öppna länkar, sliter man i dem för mycket så går det sönder. Vi tar inget ansvar för vårdlöst hanterande smycken, vardaglig slitage eller oxidering.